Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdź smaki z czasów Belle Epoque

opr. Łukasz Jędrzejczak
Dni kuchni żydwoskiejDni kuchni żydwoskiej w hotelu Kosmos
Dni kuchni żydwoskiejDni kuchni żydwoskiej w hotelu Kosmos Adam Zakrzewski
Miejskie Centrum Kultury zaprasza w lipcu na bardzo „smaczny” wykład. Pod koniec XIX wieku w różnych dziedzinach życia dokonywały się zmiany. Dotyczyły one między innymi sztuki kulinarnej. Niekwestionowanym „królem” wśród kucharzy francuskich był Georges Auguste Escoffier.

Jego kariera rozpoczęła się od współpracy z hotelarzem Cesarem Ritzem. Eleganckie hotele wymagały wyrafinowanych potraw.

To Escoffier wprowadził kartę dań do wyboru – znane pod każdą szerokością geograficzną jako menu. Wymyślił kilka dań, które serwuje się do dzisiaj. Gotował dla koronowanych głów, słynnych aktorów, dla div operowych. Przygotowywał dania dla transatlantyków. A zatem – bon appetit !

Wykład odbędzie się 23 lipca o godz. 19 w saloniku secesyjnym Miejskiego Centrum Kultury przy ul. Marcinkowskiego 12-14.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!