Jego kariera rozpoczęła się od współpracy z hotelarzem Cesarem Ritzem. Eleganckie hotele wymagały wyrafinowanych potraw.
To Escoffier wprowadził kartę dań do wyboru – znane pod każdą szerokością geograficzną jako menu. Wymyślił kilka dań, które serwuje się do dzisiaj. Gotował dla koronowanych głów, słynnych aktorów, dla div operowych. Przygotowywał dania dla transatlantyków. A zatem – bon appetit !
Wykład odbędzie się 23 lipca o godz. 19 w saloniku secesyjnym Miejskiego Centrum Kultury przy ul. Marcinkowskiego 12-14.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Nagłe wieści o Janinie i Tadeuszu z "Sanatorium miłości"! Znamy sensacyjne szczegóły
- "Nasz Nowy Dom" czekają spore zmiany! Romanowska nie pomoże już biednym rodzinom
- Tak córka Marty Kaczyńskiej radzi sobie w Korei. Niesamowite, jak się zmieniła [FOTO]
- Prześledziliśmy przemianę włosów Majdana. Było ściernisko, a dziś jest San Francisco