Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szkoła musi być trendy. Czy kulinarne show wpływają na wybór szkoły przez uczniów gimnazjów?

Sławomir Bobbe
Sławomir Bobbe
Absolwenci gastronomika o pracę martwić się nie muszą
Absolwenci gastronomika o pracę martwić się nie muszą Tomasz Czachorowski
Zawodówki kuszą ciekawymi specjalizacjami i przede wszystkim - gwarancją zatrudnienia. A młodzi i tak wolą iść do ogólniaków i techników.

Na liście najbardziej poszukiwanych pracowników w Powiatowym Urzędzie Pracy nie ma wcale prawników, marketingowców czy handlowców. Ścisłą czołówkę okupują zawody, które wymagają nie ukończenia uniwersytetów, a szkoły zawodowej.

ZOBACZ:Matura 2015. Zobacz pamiątkowe zdjęcia bydgoskich klas maturalnych [I ZNAJDŹ SIEBIE NA FOTCE]
[break]

- Wśród najbardziej poszukiwanych zawodów są na pewno ślusarz i operatorzy obrabiarek. Potem - już nie wymieniając w kolejności - bardzo poszukiwani są mechanicy pojazdów samochodowych, elektromechanicy, elektrycy i mechanicy precyzyjni - wylicza Tomasz Zawiszewski, dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Bydgoszczy.

- Budowlanka wypuszcza z kolei specjalistów, których ciągle brakuje na rynku pracy - murarzy, tynkarzy, hydraulików, instalatorów zabudowy i robót wnętrzarskich, a także monterów izolacji budowlanych. Rynek czeka też na absolwentów szkoły drzewnej - stolarzy. Po „gastronomiku” największe wzięcie mają kucharze - dostajemy ponad 200 ofert pracy na to stanowisko rocznie - twierdzi dyrektor.

Trudno właściwie wskazać zawody, których zdobycie podczas nauki w zawodówce skazuje na bezrobocie. Ciężko jest fryzjerom, ale to specyfika branży. Rzadko oferuje im się zatrudnienie, częściej - miejsce na stanowisko pracy lub wynajęcie powierzchni, a to oznacza konieczność założenia własnej firmy. Z pewnymi trudnościami muszą się też liczyć fotografowie, krawcy i szwaczki.

Szkolnictwo zawodowe, jak każda dziedzina życia, również podlega modom. Bardzo na topie są zawody związane z gastronomią. To wynik tego, że sporo młodych ludzi ogląda rozmaite kulinarne reality show.

- Teraz jest na takie zawody zapotrzebowanie, boję się jednak, że w przyszłości - gdy rynek zasilą kolejne pokolenia kucharzy - może być trudno znaleźć pracę w zawodzie - zauważa Piotr Krzyżaniak, dyrektor Kujawsko-Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy.

- Trudno mówić nam o modzie, bo zderzamy się z niżem demograficznym. Potwierdzam jednak, że problemów z naborem do szkoły zawodowej o specjalności kucharz nie ma, podobnie jest na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych - zauważa Danuta Gaczkowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych.

Spory wybór

W elektronicznym systemie rekrutacyjnym dla szkół ponadgimnazjalnych znajduje się 13 publicznych szkół zawodowych. Ich ofertę uzupełniają (choć nie w systemie), szkoły niepubliczne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!